Savjeti !

      Vezano za online kupovinu (prvenstveno što se tiče naručivanja u Bosnu) treba da se držite određenih pravila i savjeta kako bi vaše kupovine bile uspješne. Ta pravila i savjete iz ličnog iskustva ću podijeliti s vama kako bih vam olakšao online shopping. Neka osnovna za početnike ćemo navesti pa ih kasnije malo i objasniti.

1. Sve plaćate sa PayPal-om
2. Kupujete samo na provjerenim stranicama 
3. Držite se pravila carine kada naručujete
4. Upoznati ste sa vremenom i načinom dostave
5. Paziti na prevare i lažne artikle

PayPal
       Prvo i osnovno kao kupac početnik sve plaćajte sa PayPal-om kako bi bili osigurani ukoliko šta pođe po zlu. Ukoliko niste dobili artikal u roku od 45 dana dobićete novac nazad. Najbolje je da 44. dan pokrenete case na PayPal-u za vašu transakciju i nakon što PayPal pregleda vratiće vam novac. Ukoliko kupujete na e-Bayu možete pokrenuti case direktno za kupovinu i ukoliko se ne dogovorite sa prodavcem isto dobijate povrat novca tako da ste uvijek sigurni. Naravno ovo se ne treba zloupotrebljavati jer je vama veoma bitan vaš rating za uspješne kupovine online, tako da povrat novca koristite samo ukoliko niste dobili predmete.

      Kupovinu vršite na stranicama koje su preporučene ovdje za koje vam ja garantujem i koje su provjerene kao i na stranicama koje vi nađete a koje podržavaju PayPal. Nakon što se uhodate možete kupovati i plaćajući direktno sa kartice. Za početak moj je savjet da se uvijek počinje sa e-Bay kupovinom jer ste tu najsigurniji  ali i ostale stranice koje vam ovdje preporučim su jednako sigurne i provjerene.

Samo Poznate i Provjerene Stranice

Carina
      Eh sada ono negativno i najveći problem u Bosni je to što se carini svaki predmet vrijednosti preko 50 KM znam znam veoma niska granica. Nije uvijek 100 % sigurno kao i ništa kod nas ali je to pravilo kojega se trebate držati ukoliko želite da vam se predmet ne carini. Moguće je da prođe i vrijedniji predmet i da se ne carini ali uvijek morate biti spremni. To sve zavisi i koje je veličine paket, šta je u njemu, iz koje države dolazi, težine paketa i samog izgleda. Sve preko 50 KM se carini tako da otprilike morate biti spremni da platite oko 30 % dodatne cijene na taj proizvod. Otprilike kod nas izgleda ovako. Uzmimo npr. da smo naručili artikal u vrijednosti od 100 KM zajedno sa poštarinom ( i poštarina se računa u cijenu koja se uzima kao vrijednost za carinjenje). Na tu vrijednost se obračunava carina 10 %, što diže vrijednost na 110 KM , i na to se još obračunava PDV 17 % što iznosi 128 KM, plus dodatne takse oko 10 KM , otvaranje paketa 3,50 KM i možda još neke 2-3 KM troškova što na kraju iznosi oko nekih 140-145 KM što i nije baš jeftino tako da je sigurnije da se držite ispod 50 KM. Ili ukoliko baš želite nešto što nema ovde i sa carinom izađe jeftinije nego što ga možete kupiti ovdje, onda naručite i budite spremni da platite.

Načini i Vrijeme Dostave
      Pogledajte uvijek iz koje države naručujete i šta kaže prodavac koje je približno vrijeme dostave kako bi znali kada da očekujete vaš paket. Što se tiče nekih osnovnih smjernica iz iskustva to bi bilo par savjeta.Naručivanje iz Kine je dobro za neke jeftinije stvari i ukoliko vam se ne žuri. Paketi mogu doći u periodu od 20-40 dana pa nekada i kasnije tako da kada naručujete iz Kine nemojte žuriti sa podizanjem case-a na e-Bay-u ili PayPalu sačekajte 44 dan. Prednost je što je za većinu stvari poštarina besplatna tako da imate veći izbor za naručivanje. Drugi izbor je UK- United Kingdom i ostatak Europe, poštarine su veće ali predmeti dolaze brže 10-30 dana a za neke imate i tracking. Naravno i skuplji su nego ukoliko ih naručite iz Kine ali i možete biti sigurniji da će pošiljka doći do vas. Što se tiče Amerike to je malo teže jer su u većini slučajeva poštarine prevelike a što se dostave tiče može varirati od 7 do 30 dana u zavisnosti koja kurirska služba je zadužena za paket.

Internet Prevare - Ako zvuči predobro da bi bilo istinito onda i nije !
    
       I na kraju pazite na prevarante i lažne ponude. Pratite rating prodavača, komentare za artikle, feedback od kupaca. Pazite i na svoj rating. Nemojte kupovati stvari koje vam izgledaju prejeftino. Pazite šta kupujete i dobro pročitajte opis predmeta jer prevaranti koriste razne načine da vas izrade. Iako ste vi zaštićeni od strane PayPal-a bolje je ne praviti sebi problem. Ukoliko vidite da se prodaju čudni artikli kod čudnih kupaca izbjegnite ih , npr. ukoliko neko ko je prodavao samo odjeću odjednom prodaje laptope i tablete za nevjerovatno niske cijene. To je vjerovatno ukraden profil tako da ih treba izbjeći. Ali svakako je ne bitno jer vi imate svojih 45 dana zaštite od PayPal-a zagarantovano.