PayPal

PayPal
      Napokon dolazimo do vašeg najvećeg prijatelja za online kupovinu a to je PayPal.  Ukratko PayPal je ono sto vas čuva od prevara na internetu i ukoliko koristite ove savjete za kupovinu i naravno ovaj način plaćanja mogu vam garantovati da ćete uvijek biti sretni i zadovoljni sa vašom kupovinom . U početku dok se ne uhodate i ne naviknete na online kupovinu prvenstveno kupujte sa stranica koje podrzavaju PayPal , za početak vam je najbolji ebay jer on u kombinaciji sa PayPal-om  nudi i najveću zaštitu za vas kao korisnika. Naravno kada uđete u svijet online kupovine onda ćete moći kupovati i sa stranica koje ne podržavaju PayPal plačajući direktno sa karticom. Naravno i sve stranice koje će ovde biti predstavljene su 100% sigurne za kupovinu i provjerene iz ličnog iskustva. Pitate se kako otvoriti PayPal račun ? Veoma jednostavno.


      Pošto ste već sebi osigurali Visa Electron karticu ( ili neku drugu za plaćanje na internetu) posjetite PayPal web stranicu i kliknite na Sign up. Nakon toga odaberite vašu zemlju, i kliknite na individual account. Nakon toga popunite formular sa svojim informacijama koje moraju biti tačne. Unesite vaše ime i prezime, mail, broj kartice i otvorite račun. To je to vaš PayPal račun je spreman za korištenje. Da i PayPal će vam naplatiti provjeru kartice par dollara koje će vam vratiti kada unesete kod koji će stajati na bankovnom računu pored PayPal transakcije. Taj kod možete ili provjeriti u banci ili u vašem mjesečnom izvještaju i nakon toga ga unijeti na stranicu. Nakon toga vaš account je spreman za kupovinu.
    

      PayPal omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. PayPal je započeo kao alternativa  „papirnim“ metodama. Takav način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Međutim to nije ono sto nas trenutno zanima, iako i tu opciju možete koristiti, nas zanima osiguranje koje nam PayPal pruža u slučaju da ne dobijemo predmet koji smo naručili. PayPal omogućava plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos, i upravo ta sigurnost koju pruža krajnjem korisniku je ono što nas zanima i što je bitno za nas. Isto još jedan razlog zbog čega vam govorim da je najbolja varijanta za početnike da kupuju sa ebay-a koristeći PayPal , jer je PayPal prešao u potpuno vlasništvo eBay –a tako da je svaka vaša kupovina osigurana i možete tražiti povrat novca.

PayPal je u vlasništvu e-Bay-a


      Paypal korisnički račun se najlakše uspoređuje sa tekućim ili žiro računom bilo koje druge banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (VISA, MasterCard, Visa electron). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy”pravila. U tim pravilima zaštite se ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio i naručio, ili da je primljeno primjetno i u većoj mjeri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između paypal –a i kartičnih kuća. Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju djelatnost putem paypal –a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamjernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca.

PayPal plaćanje

      Prijenos sredstava putem interneta za sobom automatski povlači i neki rizik od prijevara zbog same prirode interneta i privrede na njemu. Problem kod PayPal –a je taj što zakonske regulative pod koje spadaju kartične kuće, banke i slično, ovdje se ne može primijeniti. No na sreću, u određenim zemljama čak i činjenica da kartične kuće imaju određenu zakonsku regulativu za sprječavanje prijevara može pomoći. Zbog same činjenice da je PayPal napravio neautorizirani trošak na kreditnoj/debitnoj kartici može se smatrati prijevara po toj kartici te se tako to u pravilu prebacuje na paypal. Međutim to vama neće trebati.


PayPal Poslovanje
       Sam PayPal garantira svojim korisnicima stopostotnu sigurnost ukoliko dođe do neautoriziranog pristupa korisnikovom korisničkom računu. Tu je izuzetak obitelj korisnika koja bi mogla imati korisničke podatke. U slučaju da dođe do toga, korisnik podiže primjedbu na određeni transakcijski broj, te paypal unutar 10 dana odgovara što je njegova istraga saznala te vraća novac ukoliko je primjedba bila osnovana.

      Iako se PayPal bori dosta agresivno protiv prijevara, phishing je jači i lukaviji nego ikada. E-mail poruka koja izgleda identično kao i službeni paypal mail može imati url napisan tako da naizgled vodi na službeni PayPal, dok u stvarnosti vodi na site izgledom identičan PayPalu samo što mu je namjena prevariti korisnike da ukucaju svoje korisničko ime i lozinku u njega. Korisnik je praktički predao svoje podatke od PayPala te niti svjestan da je bio na ovako prepravljenim stranicama namijenjenim prijevarama bez straha nastavlja svoje djelatnosti. Nakon što vidi neautorizirane transakcije nastaju problemi. Kako paypal pokušava svim silama stati tomu na kraj, dizajnirao je sustav koji se bavi isključivo time. U slučaju da paypal primijeti bilo koje sumnjive radnje, on automatski zaključava korisnički račun dok osoba koja je pravi vlasnik računa ne obavi određene radnje kako bi uklonila prijetnje i dokazala da je stvarni vlasnik računa.

PayPal Verified